tisdag 27 april 2010

Vi är nu inflyttade

Fantastiskt! Tack vare vårt dåligt isolerade hus vaknar vi av fantastisk fågelsång varje morgon.
Flytten gick relativt bra måste vi säga. Flyttarna var duktiga, de enda som gick väldigt fel var när de skickade up saker på andra våningen och de klampade runt med sina SVARTA fotsulor på mitt nyoljade vita golv... Golvet är helt förstört. Vet du något dundermedel som tar borta dessa märken, annars blir det nog att måla det helvitt... Har testd de flesta svordomar jag känner till, men inget hjälpte.

Vi har packat upp 50 av de 150 kartonger som vi har. Har haft sån tur att Staffan lyckats vara ledig måndag och tisdag, men i morgon måste jag greja själv. Nåväl, får se till att jag är supereffektiv.

De ordspråken vi har läst om och om igen idag är:

Ett litet hus kan rymma stor glädje

Njut av nuet det går inte i repris

Varje dag börjar med nya möjligheter

Kram och god natt!
Eva

söndag 25 april 2010

Flytten

Nu är det tre flyttgubbar som springer runt i lägenheten och tömmer den, lastar in i lastbilen och om några timmar går färden mot Hilversum och huset. Jag vaknade tidigt i morse, är SÅ redo att bo bättre.

Jag känner mig överflödig här nu, spacklar igen några skruvhål i väggar, måste nog gå ner och handla lite lunch till oss. Men denna känsla är bara kortvarig. Veckan som kommer blir det fullt ös, men det ska bara bli kul. Enda negativa är att jag måste tillbaka till lägenheten och städa ur den. Men när den är tom går det nog ganska fort ändå. Torsdag inspekteras den, och fredag får vi Sverige besök!
Då är det Valborgsmässoafton, men här firar man Koninginnedag. Man firar Drottning Julianas födelsedag sedan 1949, då hon tog över tronen från Drottning Wilhelmina. Och trots att nuvarande Drottning Beatrix har födelsedag i Januari, firar man ändå fortfarande denna dag. Traditionen började redan 1885. Det är barnens högtid, med tivolin, lekar, konserter mm. Det är också en dag med vrijmarkt, då barnen ställer ut loppisbord på gatan och säljer av sina grejor de inte längre behöver. Alla ni som känner mig vet att det blir en bra dag :)
Så på fredag morgon tar vi på oss allt orange vi har och är med och firar! Och eftersom vår svenska Kung Carl XVI Gustaf fyller år firar vi ju honom med!

Kram på er!
Eva

lördag 24 april 2010

Tomt

Här sitter jag i ensamheten och mörkret. Barnen är och sover hos kompisar, Staffan och jag har ätit middag ute, och lägenheten är ihoppackad för morgondagens flytt.

I morse körde jag Ida till en kompis för delfinarium, vattenlek och pastamiddag, och Axel till en kompis, som bor så fint på en "ö" med kanaler runtom huset. Vi har packat allt det sista, skruvat ner det sista, oljat det nyslipade parkettgolvet, städat huset.
Vi är redo för flyttgubbarna som kommer klockan 10.

Det ska bli så skönt att komma på plats i ett HUS, vårt hus, och få packa upp och boa in oss. Ta emot gäster som kan sova gott och så ska vi skaffa oss ett socialt liv!
Vi blir nog utan internet några dagar nu.
Kram på er, vi hörs snart!
Eva

onsdag 21 april 2010

Det går framåt

Hej på er!
Ja, det är alldeles för längesedan det kom något nytt på bloggen, men dagarna har varit långa och fyllda av hårt arbete! Det som har hänt är att huset målas. Allt målas. Väggar, tak, en del golv, alla snickerier. Det tar väldigt lång tid... Vi har målat en hel del, men så har vi haft en målare där sedan 2 april som slipat, spacklat och målat (har lärt mig ett favoritord på holländska; plamuren, som betyder just spackla). Nu har vi också en snickare där som hjälper oss med att byta alla lås på huset, lagar och slipar ett golv (borde blivit klart idag!), sätter upp kökshyllor. Han är även elektriker och rörmokare - en superduktig kille!
Men det bästa av allt var att mamma och pappa var här i en hel vecka, (efter att de jobbat ideellt i Bhutan och Nepal i 5 veckor!!!) och hjälpte oss med allt möjligt. Mamma körde såklart marktjänst (mat, handla, tvätta, stryka) och barnavdelningen. Pappa var och slavade vid huset från morgon till kväll helg som vardag. Han kan ju massor och satte upp speglar och hyllor i badrum, fixade lampor i kök, målade, ja hur mycket som helst!

Vi har målat en hel del, men vi lade också ett klickgolv i kontorsrummet, ny upplevelse för oss alla, t om pappa! Det brädgolvet var alldeles förstört för att behålla som det var. Nu ska bara en liten kvartslist dit. Rullgardiner uppsatta, fönster putsade och blommor står i fönstren.
Här snabbade vi oss som bara den och tog ett kort på pappa när han tar en paus i solen, och goda vänner som kom på ett trevligt besök - de hade ju kaffebröd! Visst har vi fin utemöbel! Vårt älskade picknickbord från 50-talet på Blocket för 50 kr.

Staffan målar. Visst är den fruktansvärd färgen som väggarna var målad med tidigare!

Det här är ett av rekorden i smsaklöshet. Den blåa färgen har ni sett, men här har man lagt in guld i en hörna och så målat tavelfärg i svart en bit... Färgsinnet fick definitivt skavsår!



Här har vi hjältarna! De blev föpassade till källaren och städade den så bra! Spindelväv överallt (men spindlar ska man ha, det betyder att det är ett sunt hus), och så lortigt. Det krävdes 4 timmars städning en gång till efter att barnen städat. Man ser ju genom hinken hus smutsigt vattnet faktiskt är!
Barnens rum blev jättefina. Där lade vi heltäckningsmatta, och det är hur mysigt som helst!
På söndag är det planerat att flyttlasset ska gå. Jag har kört grejor i bilen varje dag nu, sådana där saker som vi tror att flyttgubbar liksom suckar när de ser... I morgon hoppas jag kunna olja golvet i TV-rummet, förhoppningsvis sätta fast kvartslisten som saknas, och så ska jag sätta ihop 12 volts lamporna som ska sitta under hyllan i köket. Kablarna är svarta, men de ska bytas till vita.
Fler rapporter kommer. Ska bli kul att lägga in "före" och "efter" bilder senare!
Kram på er!
Eva

lördag 3 april 2010

Glad Påsk!

Ja, att det är påsk glömmer vi nästan bort... Stackars barn, traditionerna blir ibland åsidosatta för att vårt fokus ligger på annat. Men påskharen hann i alla fall förbi, inte med ägg, men med en korg med lite saker. Visar lite bilder här på hur vi spenderar en långhelg.
Här är det Staffan som slitit bort mattan i TV-rummet och där vi hoppades att det skulle finnas ett trägolv. Det gjorde det! Lycka! Det är inte det vackraste av golv, men vi slipper lägga in en trist heltäckningsmatta eller parkett som kostar 1000 kr/ m. Det här blir bra!
Detta är trappan från våning två upp till barnens våning. Nu ska vi bestämma oss för om vi ska lägga heltäckare här eller om vi slipar och målar. Hm, vad tycker ni??

Familjens trädgårdsmästare. Det var bland det viktigaste för Ida i helgen. Inköp av blommor mm för att kunna göra arrangemang. Det gjorde hon, och det blev genast mysigare och med inbonat.
Det här är en halvtimme efter att vi skrivit sista signaturen på de 587 papper inför detta köp. Huset har blivit vårt Vi åkte direkt dit, och kunde inte hålla fingrarna borta, så vi började riva ut mattan (som såg ut att aldrig varit dammsugen) på översta våningen. Det här är Axels rum.

Axel kommer på tekninken hur man snabbast ska få loss detta märkliga trägolv i kontoret, som limmats på spånskivor, som i sin tur är skruvade i trägolvet. Ett slitgöra som familjens två herrar gjorde med bravur!
Hoppas ni hinner njuta av påsk och mumsar i er riktigt mycket godis. VI hade turen att bli hembjudna på middag ikväll hos en väninna. Mysigt och trevligt att slippa tänka på det när man jobbar hela dagarna!
Vill även passa på att hurra lite extra för mina fantastiska föräldrar som varit gifta i 50 år idag! Tänk vad underbart!! Träffar dem nästa vecka då de kommer hit några dagar.
Kram på er!
Eva

Husrapport

Sitter här med en kaffekopp tidigt på morgonen och känner att det är många muskler som fått sitt de senaste dagarna. Trots min förkylning och feber, och makens jetlag jobbar vi på för att komma i ordning i huset innan månaden är slut.
Igår vaknade Axel med feber igen och hostan är värre än någonsin. Årets hockeyhelg med stor turnering, bo på hotell med kompis (utan oss) blev tyvärr inställd! Axel var såklart helt förtvivlad, men insåg faktskt snart att han var ganska dålig. VI tog med oss uppblåsbara sängen, kudde och filt, så klarade Axel av dagen i huset. Han blev sedan piggare och hjälpte till en del. Ida gick med en gång ut och började plantera vårblommor i krukor. Det blev jättefint!

Vi kom till huset igår vid 9. Ett städteam på två personer mötte oss. Huset är otroligt smutsigt, länge sedan jag såg ett så smutsgt hus! Städarna lade 2 timmar på badrum och kök, men det blev ju bara lite yttorkat. Så när de gått fick jag fortsätta. Bara kylskåpet tog 1,5 timme att städa ur. Upptäckte då att diskhoarna inte sitter fast mot stenskivan, så det är en stor glipa mellan diskbänk och ho... Vår snälle mäklare ska se till att säljaren fixar detta.

Staffan tog tag i golven och heltäckningsmattorna. Han rev ur Axels rum, deras vardagsrum, och vårt TV-rum. Till går stora glädje finns ett fint furugolv i TV-rummet, som vi fick fram och det blev dammsugat. Vi behöver bara slipa det lite och olja, så blir det (hoppas vi) perfekt.
Idas rum... Där har man limmat på ett konstigt fake parkettgolv. Det är bara att ta kofoten och försöka liksom hacka loss. Hur jobbigt som helst! Samma sak gäller i det lilla kontoret (det med blått och guld på väggarna...).

Börjar man pilla någonstans så växer det såklart och det blir mer och mer att göra. Idag ska jag skruva loss alla fönsterhakar som är av olika modeller överallt. De har skadat träet, så det blir nu fixat när målarn är där.

Han satte igång igår med att slipa och spackla trä. Det går ju så fort för proffsen. De vet i vilken ordning allt ska göras, de har allt material och de jobbar snabbt. Vi får låna allt vi behöver som han har, vilket är helt suveränt. Idag skulle han komma dit med en stor golvslip, så vi kan göra i ordning golven för oljning och mattläggning. Fantastiskt!

Visst är det jobbigt och man undrar om det nånsin ska bli klart, men det är roligt att se att det faktiskt går framåt.

Fortsättning följer...
Eva

torsdag 1 april 2010

Nyckel

Vi har fått massor av nyckar till huset! Jabbaabbadooo!
Vi gjorde allt det där formella man måste göra innan det blev klart officiellt, men när vi gjort det gick vi raka vägen upp till tredje våningen och började riva ut heltäckningsmattorna. Huset var såklart jättesmutsigt. Förra ägaren sa att det var "spotless clean" när de flyttat ut, men sedan slipade de vardagrumsgolvets parkett, och det blev dammigt. Hon blåljuger mig rakt i ansiktet när hon säger det! Inte ens dammsugat, eller något är gjort! Då kommer de fram att "hon jobbar heltid och är ingen hushållerska". Nej, det syns extremt tydligt. Så tydligt att jag börjar gråta på vinden när jag står där med vår mäklare och pratar om detta. Jag går inte ens in i diskussion om detta. Jag kommer börja gråta igen och bara bli arg. Heja att jag klarade att bara liksom hålla med.

Säljarens mäklare (ja, båda parter har varsin mäklare) ordnar snabbt en städare som kommer kl 9 på fredag och städar kök, toa och badrum. Ja ja, bättre än inget. Jag vill inte städa ur deras skit (excuse my language), men ja accepterar att "städa in oss". Hoppas att ni föstår skillnaden...

Det lustiga är att i Göteborg sålde vi vårt hus till en tysk läkare, och nu köper vi vårt hus av en tysk mäklare. Speciella människor de där läkarna...

Vi hade bara hunnit vara i huset i 2 timmar innan grannen till vänster kom och knackade på med en jätteblomma och hälsade oss välkomna till gatan. Sabine sa att gatan var jättemysig och att om vi hade några frågor så kunde vi bara ringa på. Fantastiskt! Vi trivs redan!

Det här blir bra. Men de närmsta dagarna kommer mycket tid gå åt till att städa. Så det är ju tur att man är hemmafru!

Mina vänner, kom gärna och hälsa på, vi har räknat ut att det finns 10 gästbäddar. Kanske är det läge med B&B - haha! Vi hoppas kunna vara inflyttade kring 20 april... Känns som en evighet tills dess...
Kram!