onsdag 31 mars 2010

Påsklov

Hej allihopa!

Det är så himla häftigt jag kan spela musik på piano av: Ludwig Van Beethoven.
Mina piano lektioner går väldigt bra och är väldigt roligt!!!!!!!!!

I morgon ska vi få våra nycklar till huset som ligger på Elzenlaan i staden som heter Hilversum. Det ska bli så himla kul!!
Jag och Axel har fått jobbet att plantera plantor och göra trädgården fin!!
Jag tycker att det ska bli ganska kul faktiskt!!

Jag och Axel har fått påsklov!!:)
Förresten GLAD PÅSK allihopa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kramar Ida

tisdag 30 mars 2010

Inredning

En sak som är så underbart med Holland är blommorna. Onsdag och lördag har vi marknad på torget, och där kan man köpa allt från bikinis i smällkalla vintern(har aldrig förstått hur man ska kunna prova?) till gojibär, blommor, ost, nötter, kläder, inredning, ja, det mesta...
Man kan verkligen frossa i blommor tycker jag. Det kostar inte alls lika mycket som i Sverige och det är så vackert att ha färska blommor hemma.

Här är en bukett med ranunkel på buffén. En av mina favoritblommor. Vilken är din favoritblomma?
Den här pallen tycker jag är så snygg. Jag vill kunna snickra! Men jag får nog ta några timmar i skogen och i pappas verkstad i sommar och greja lite, jag tycker det är så roligt! Den här pallen såg vi på ett hotell i Amsterdam i deras lounge. Snygg mix med de stilrena sofforna de hade.

Här ser ni ett annat exempel på hur man kan arrangera blommor. Plaströr som är pluggade. Måste lista ut hur man gör det - tips någon? Visst är det roligt att kunna ha blommor vid sidan av entrén?
Jag har köpt lite lökar som barnen ska få plantera i helgen. Det är gladiolus, fresia och kalla - alla underbart vackra vita. De ska alla planteras denna årstid, och jag hoppas det blir något av dem. Jag har ju inte de grönaste av fingrar. Men jag hoppas barnen bidrar där!
Nu har jag också blivit förkyld. Inget vidare alls! Men jag motar bort dem med ingefära, honung och citron i varmt vatten, och Chi-San. Det brukar funka. Ida fick jätteont i örat igår när hon skulle somna så då gjorde vi ordning lökomslag. Jag tycker inte smärtstillande brukar fungera.
Man hackar en matsked gul lök, värmer den på ett lock på kokande vatten. När den blivit mjuk och varm lägger man löken i en tygbit, knyter till och lägger på örat. Dra på en mössa och ligg på örat som gör ont. I andra örat hade Ida avslappningsmusik, och hon somnade efter bara en liten stund och värken försvann.
Nu är det bara 2 dagar kvar!
Ha det bra vänner
Eva

söndag 28 mars 2010

Helgen

Ja, helgen har varit en blandning av små aktiviteter hemma. Fredagsmorgonen började med att båda barnen var sjuka. Såkalrt när mannen är bortrest...
Jag sprang emellan och fyllde på flädersaft, la på kalla handdukar, kollade temperaturer. Vi hade lite fredagsmys och tittade på en film. Vi somnade alla ganska tidigt.

Natten blev väl inte den bästa sömnmässigt. Axel vaknade och var frisk, men Ida hade fortfarande jobbig hosta och hög feber. Vi var faktiskt till doktorn och fick bekräftat att det var virus, så det är bara att vänta ut det och dricka mycket. Lite piggare var hon dock under dagen och påskpysslade och dansade även lite jive. På eftermiddagen kom "ett sänk" och det blev vila på soffan. Vi åt en fiskgratäng och tittade på ännu en film. Staffan ringde oss, och det var såklart mysigt att få prata med honom.

Jag hade massor av planer för helgen, med påskpyssel, "nya huset"-pyssel och åka på IKEA, men det blev inte så mycket av det. Men vad gör det, när barnen är sjuka! Sånt hinner vi med en annan dag.

Lite har jag dock hunnit med. En överraskning åt maken. En sak han har önskat sig, men som han säkert glömt. Jag har ingen kamera att visa vad det är, och då hade han ju dessutom sett det... Ska visa det när jag har kameran igen. Men det hoppas jag blir uppskattat.

Jag har också sytt ett par byxor/kjol eller vad man nu kallar det. Med inspiration från Desigual. De har en del riktigt roliga kläder, och schysst design, även om jag personligen inte gillar så mycket färg. Men passformen är riktigt dålig. När man provar kläderna så känns det lite obekvämt och lite konstigt och stramar på fel ställen. Nja, inte perfekt när man tänker på vad det kostar. Nej, då är det bättre att sy själv. Då får man det som man vill. Så jag håller på att sy ett par byxor som de ovan ungefär. Men med min egna stil på dem såklart. Jag gillar inte att kopiera rakt av. Det måste alltid bli lite bättre. Jag har redan sytt ett par, så mönstret hade jag redan gjort. Kort på dessa kommer snart!
Nej, nu ska jag nog fortsätta sy lite. Jag ska sy klart blusen till min syster, och åtminstone börja på en likadan till mig själv, byxorna ska bli klara.
Ha en bra pysseldag!
Kram Eva

onsdag 24 mars 2010

Möbler

Jag måste bara berätta att det är ljuvliga 21 grader ut. Det är som en svensk sommardag! Helt ljuvligt!
Idag har jag träffat några av de skandinaviska kvinnorna som har barn på de internationella skolorna. En tjej från Sverige, två från Norge och en från Danmark. En härlig blandning av olika människor med massor av intressant att dela med sig av. En av dem berättade om Quantum Biofeedback. Låter SÅ intressant, så det måste jag läsa på mer om. Det är ett sätt att behandla olika problem i kroppen, ett sätt att få rätt balans. Vet du något om det? Jag vill gärna höra om du har erfarenhet eller hört något om detta!



Ja, jag fortsätter på ett helt annat tema - gästsängar. Barnen behöver en soffa på sin våning. Vi funderar på den här, som heter Månstad, och kommer från det stora varuhuset. Den bäddar man enkelt om till en säng som är 140 cm bred. Himla bra konstruktion och den kändes t om skön att provligga i. Man kan t om förvara täcken och kuddar när den är ihopfälld! Här på bilden ser den grå ut, men den är mörkt beige. Är det någon som har en sån här soffa? Vad tycker ni?


Sov gott!
Eva

tisdag 23 mars 2010

Är det vår på riktigt!?

Ja, det måste det väl vara, eller...??? Idag kunde jag öppna balkongdörrarna och vinden, den lilla som var, blåste åt rätt håll, så uterummet var helt vindstilla! Jag kunde sitta och sola och det var FÖR VARMT! Visst är det otroligt! Som man längtar efter denna fantastiska vän, solen som man aldrig tror kommer tillbaka, när vintern drabbar oss som värst. Men, tack och lov. Jag måste ha en enorm D-vitaminbrist (som de flesta svenskboende har), för jag törstar så efter solen, eller om det är ljuset.

Googlade lite snabbt på D-vitamin, och så här får vi i oss D-vitamin (enligt kostdoktorn.se) (varför kan man inte klistra in!!):

  • Sola i stark sol i 15-30 minuter, utan solskydd, men utan att bränna sig (detta fungerar bara i Sverige i maj-augusti mitt på dagen!).
  • Äta 350 g fet fisk varje dag
  • Ät 35 ägg per dag (!!!)
  • Drick 13 liter lättmjölk (som har tillsatt D-vitamin) per dag
  • Man kan även ta tillskott

Man kan få alla möjliga konstiga sjukdomar av D-vitaminbrist, (infektionssjukdomar, cancer, benskörhet, autism, depression, värk, fibromyalgi) så det är viktigt att vi får i oss bra mat! Jag såg just Jamie Olivers föredrag som var både skrämmande och intressant. Ta dig tid och lyssna!

Kram på er! Eva

måndag 22 mars 2010

Nedräkning

Idag var jag och köpte en sådan här uppblåsbar säng. Vi har insett att det inte går att ha ett rum som gästrum med bara en säng i. Vi behöver alla rummen, och när gäster kommer kan denna sättas upp tillfälligt där det passar. Vi har provat bäddsoffor, men det blir alltid en kompromiss, man sover inte bra, och det blir en hemskt tung soffa. Vi hoppas gästerna kan sova gott här och och vakna pigga och glada!
Axel provligger den nu, för han är hemma och är sjuk idag igen.

Ja, nu har vi verkligen nedräkning! Nästa vecka på skärtorsdag (jag säger helst inte vilket datum det är...) får vi nyckeln till VÅRT hus! Känns mycket bra! Jag är redo med att börja "boa" in oss och få ett riktigt hem. Vi har bestämt oss för att ta in en målare som ska hjälpa oss med jobbet. Han behöver 9 arbetsdagar säger han. Ja, då får han jobba - dag och natt kan jag säga. Jag träffade honom igår för att diskutera färger, kulörer och de olika rummen. Kl 06.00 den 2 april är han på plats redo att börja jobba.

Men efter de 9 dagarna ska det bli fantastiskt att få flytta in. Tänk första natten man sover där. Och framförallt vaknar där! Det kommer att bli väldigt bra. Jag kan äntligen få en garderob till mina kläder, och slipper ha dem i flyttkartonger... Vi kan cykla till skolan och till aktiviteterna... Barnen kan gå ut och leka... Vi kan få plats att ta emot gäster...
Mmmm, det blir bra!

Underbar start på veckan!

Var idag på min första yoga klass här i Holland. Det är Kandla som håller i den. En kvinna från Indien med ett stort leende på läpparna! Det är Ashtanga yoga, men mycket annorlunda jämfört med den jag har provat på tidigare. Med tanke på hur många människor det finns i Indien så kan man tänka sig att det är många olika Gurur som lär ut olika varianter. Den här är mycket fokuserad på andning och avslappning och även väldigt sprituell - spännande! Det känns helt nytt! I en lägenhet på sjätte våningen håller vi till, jag och 5 andra kvinnor. Gick därifrån med lätta steg och ett en bra känsla.

Att skicka iväg Staffan på jobbresa är väl inte alldeles lika underbart... Han tog en halvfull resväska (ja, shoppinglistan från oss var med) och åkte till San Diego i södra Kalifornien. Där regnar det knappt aldrig och temperaturen är ganska jämn. Låter helt ok om du frågar mig! Han skulle hålla föredrag, men även hinna med en kort kryssning på en av Holland-America lines båtar ms Oosterdam.

Men denna veckan blir kanske som det brukar bli när Staffan är borta. Jag hinner med en massa som jag aldrig annars hinner med.

Ha en skön vecka vänner!
Kram Eva

måndag 15 mars 2010

80-tals fest!

Ja, visst är det kul med FEST! 80-tals tema. Något av de fulaste och den mest stillösa period jag kan tänka mig. Men det är kul för en kväll att se hur alla spökar ut sig! Det var föräldrar på barnens skola som hade ordnat detta evenemang och pengarna gick till ett barnsjukhus här i Nederländerna, så det är klart man är med och sponsrar! SÅ här såg vi ut efter en kväll på discogolvet!

En tröja som vi ser fram emot att Staffan använder i sommar... Frisyren syns inte så tydligt, men det krävdes mycket hårgelé för att få det rätta stuket!
Jag i min fantastiska outfit... Kläder som jag inte kommer att slita ut. Jag kanske ska auktionera ut dem till förmån för Haiti!? Kan vi få in lite bud, tack! Lila leggings, lepardklänning, svart brett skärp och den ljuvliga lila sjalen. Oj, vi ska inte glömma de läckra lila stora örhängena med djurmönster! I kommentarsfältet, eller via e-mail. Tack!
Kram från partyprissarna!

torsdag 11 mars 2010

Nya kläder!




Ja, våren i luften gör förhoppningsvis att man får lite energi. Det behöver jag verkligen framöver. Att ha tyger liggandes är ju en passion jag har, men den blir större när det blir något fint av dem. Nu har jag varit lite effektiv och sytt upp lite tyger. Det blev en ljust grå tröja till mig och en till Ida, och så en rosa. Det är en bra baströja, som blivit av en favorit, men jag gör dem ibland med lite olika detaljer eller halsringningar.
Tänk vad bra jag har det som hinner göra sånt här! Jag får ju ofta en bild i huvudet på något nytt jag vill ha. Men hur ofta hittar man då exakt detta i butikerna? Nej, just det. Så då går det fortare för mig att strunta i att leta, och istället göra mönster och sy direkt. Då får jag det som jag vill ha det.
Jag ska försöka lägga upp lite fler bilder på kläder jag syr, så får ni se.
Njut av livet - gör roliga saker!
Många kramar Eva

onsdag 10 mars 2010

80-tals fest

Skolan ordnar en fest för oss föräldrar på lördag där pengarna går till ett barnsjukhus. Temat är 80-tal. Denna älskade och hatade tid, då jag var tonåring, och klädde mig som alla andra. Igår var jag nere på på stan och undrade vad jag kunde hitta för något att ha på mig. Hur enkelt som helst. H&M hade bl a massor av kläder som jag hade på 80-talet... Hemskt kan jag tycka, för det är inte det modet jag känner att "WOW - så vill jag gå klädd igen"!! Tänk bara dessa neonfärgade leggings, håret som var större än någonsin, plastörhängen, knallblå maskara, leopardmönster... Så på en halvtimme hade jag hittat min och makens outfit.

Det ska bli kul att dansa till de gamla diskodängorna igen och lära känna lite nytt folk från skolan. Förhoppningsvis kommer även andra "utklädda", så det inte känns som att vi går allt klädda så här...

Bilder kommer...

Kram Eva

tisdag 9 mars 2010

Är det vår?

Ja, det brukar väl vara våren som är på väg, när man känner gödsellukt lite överallt... Det står jag gärna ut med! Påskliljorna är på gång och krokusarna blommar vackert. Det är underbart när ljuset och värmen är på väg tillbaka. Men än så länge står vi kvar i de mörka ishallarna med tjocka jackor och hejar på Axels lag. Det är himla kul, och det går så mycket bättre för dem än vad det gjorde för Tre Kronor i OS...

I helgen spelade de matcher i 's-Hertogenbosch, dit också laget från Nijmegen kom. Så det blev 4 matcher de spelade. De vann alla! Målvakten släppte inte in ett enda mål! Och jag måste ju få skryta lite... Axel svängde med sin klubba och drog iväg pucken på måfå någonstans mot målet, men han hade sådan tur, så den gick rakt in i målet. Det var ett av de snyggaste målen jag sett. Jättehäftigt! Här sitter han i omklädningsrummet och gör konstiga miner.

Det var lördagen det. På söndagen trodde vi att det skulle snöa och vara kallt igen. Men det var strålande sol och på nollan. Så Staffan fick en idé, som vi hakade på. Cykla till Hilversum. Ja, det är sant! Så vi drog på oss underställ och mössor, och pumpade cykjlarna. Cykelkartan var med, och så trampade vi på de 25 km! till staden vi ska flytta till. Det är ju ganska häftigt när det är så platt land, man blir ju liksom inte trött, mer än rumpan då, som blir lite öm. Det gick förvånansvärt bra, även för barnen!

När vi kom fram skildes vi åt - Staffan tog samma väg tillbaka, medan jag och barnen tog tåget tillbaka. Himla smidigt att man kan ta med sig cykeln! Kom hem rosiga om kinderna och njöt av en välförtänt bastu. Behöver jag säga att vi alla sov mycket gott den natten?
Kramar från Eva

onsdag 3 mars 2010

Underbara dag!

Idag skulle jag så gärna vilja bjuda in er alla på tårta, men sådant får man så här som utlandssvensk ordna via tekniken. Med en av mina favoritblommor, den vackra ranunkeln firar jag ändå tillsammans med mina kära vänner!

Solen skiner, det känns som vår i luften. Jag har öppnart balkongdörren för första gången i år och låter det underbara solskenet strömma in i lägenheten.

Abraham Lincoln har sagt: "Det är inte åren i ditt liv som räknas, utan livet i dina år."

Många kramar från Eva

Amsterdam

Måste visa er några bilder från Amsterdam, som vi har förmånen att bo så nära.

En husbåt som är till salu. Ser ganska mysigt ut eller hur?
Vacker detalj från en entré. Varför bygger man inte så här nu?

Det lyckliga paret på väg ut på middag.

Staffan sitter på baren "Café 'tMandtje" som funnits i 80 år. Ett absolut måste att gå hit och att läsa om dess fascinerande historia som du gör här.



En av de alla kanalerna.


På väg ut med tåget till Schiphol för att hämta våra efterlängtade barn!
Kram på er!
Eva

tisdag 2 mars 2010

Hel igen

Visst är det lyxigt att få en hel vecka hemma utan barn, skjutsningar skola. Men OJ vad tomt det blev! vad tusan gjorde man innan barnen?

Förra veckan hann jag verkligen vara onyttig och gjorde lite nyttigt också. Tränade, sydde lite kläder, hade sovmorgon, och över helgen åkte jag och Staffan in till Amsterdam och lärde känna stan lite bättre. Jättemysigt, trots ösregn... Men vädret har väl aldrig varit något att lita på. Vi strosade runt i vår takt, såg det vi ville se, bodde på jättemysigt nyrenoverat hotell, åt en massa god mat, insöp atmosfären, tittade på turister. Det finns massor kvar att se!

Så blev det söndag eftermiddag och vi åkte ut till Schiphol och mötte barnen. Hade köpt dem varsin blomsterbukett så de skulle känna sig extra välkomna. Det var så skönt att ha dem hemma igen! Tyckte vi... Axel hade det jättejobbigt igår kväll. Då kom den stora floden tårar som han hållt inne med, och han längtade efter ALLT med Sverige! Då gäller nog bara stora tröstningskramen och acceptera att vi alla har sådana dagar ibland. Som tur var kan man nu enkelt hålla kontakt med sina vänner genom bloggen, Skype, Facebook och mail, och gamla vanliga telefonen! Det är mycket skönt.

Tänk, när jag var liten var "Från A till Ö" mitt absoluta favoritprogram. Att kunna prata med någon i telefonen och kunna SE DEM OCKSÅ! Det kommer väl aldrig att gå? Men det gör det nu - tack och lov. Det är faktiskt en stor skillnad. Att kunna visa sina nya skor, eller hockeytröjan, eller bara se leendet hos en vän!

Så - kära vänner! Fortsätt att hålla kontakt, det är så betydelsefullt för oss!
Många kramar de längtande Holländarna